מדינת ישראל הייתה בין המדינות הראשונות בעולם אשר הסדירו את הליך הפונדקאות דרך חקיקה מסודרת. אך למרות זאת, כאשר מדברים על פונדקאות בארץ, נוצרו לאורך השנים לא מעט נקודות מחלוקת בין הכנסת, בג”ץ והאוכלוסיות השונות במדינה. במאמר הבא, ננסה לסקור את עיקרי המחלוקת ולהבין מה למעשה אומר חוק הפונדקאות כיום והאם בעתיד, אנחנו צפויים לראות שינוי בחוק הפונדקאות בישראלי.
פונדקאות בארץ – מה אומר כיום החוק?
בואו נתחיל מלהבין מה למעשה אומר כיום החוק הישראלי בנוגע לפונדקאות ואילו אנשים רשאים להתחיל להשתמש באם פונדקאית, על מנת להצליח ולהגשים את חלום ההורות. כשנחקק חוק הפונדקאות הישראלי ב-1996, נקבעו בו גם כמה קריטריונים עבור כל מי שמבקש להתחיל בהליך הפונדקאות. בין הקריטריונים הרבים שנקבעו, ישנו קריטריון אחד שעומד כיום במרכז המחלוקת – הקריטריון אשר קובע כי רק זוגות נשואים המורכבים מגבר ואישה – רשאים להתחיל בהליך הפונדקאות.
המחלוקת סביב חוק הפונדקאות
אז מהי למעשה המחלוקת בנוגע לאותו קריטריון ספציפי? המחלוקת היא שמדובר בקריטריון אשר מפלה אוכלוסיות אחרות בארץ, כמו הקהילה הלה”טבית וקבוצת האימהות החד הוריות, שעל פי הקריטריון הנקבע – אינן רשאיות לפנות להליך פונדקאות בארץ ולכן נדרשות, במרבית המקרים לפתוח בהליך שכזה בחו”ל, מה שכמובן דורש מאותן אוכלוסיות – משאבים רבים יותר.
האם חוק הפונדקאות עומד להשתנות?
כבר ב-2002, קבע בג”ץ שיחסה של המדינה בנושא כלפי זוגות חד מיניים ואימהות חד הוריות הוא מפלה. אך למרות הפסיקה של בג”ץ, לא נעשה שינוי מהותי בחוק שפשוט חוסם את אפשרות הפונדקאות עבור כולם. בעתירה שהוגשה בפני בג”ץ לאחרונה בבקשה להסדיר את הנושא מול הכנסת ולמעשה לחייב אותה להעביר תיקון לחוק הפונדקאות, שיספק פתרון הולם וראוי לבעיה, נמנע בג”ץ בסופו של דבר מלהכריע ודחה את קבלת ההחלטה בנושא בשישה חודשים ולאחר קבלת תשובה מעודכנת ממשיבי העתירה, בהתאם להתפתחות החקיקה. בנוסף, המשיך בית המשפט העליון באותו קו אשר נקבע ב-2002 בהתייחסו לחוק וקבע שאכן מדובר בהסדר הנוגד את עקרונות השוויון ואת עקרון טובת הילד.
כרגע, כל מה שנותר לאוכלוסיית האימהות החד הוריות והאוכלוסייה הלה”טבית, הוא להמתין ולחכות לראות מה תהיה הכרעת בית המשפט העליון כאשר יחזרו להתכנס בדיון בנושא והאם במידה והחקיקה עדיין לא תעודכן בהתאם לפסיקות בג”ץ השונות – יוכל בג”ץ להכריע סוף סוף, בסוגיה הכל כך בוערת?