יש שני סוגי מאגר מידע רגישים שבהם האזרחים רשומים והם אינם מודעים להשלכות הקשות שלהם. האחד הוא מאגר מידע של מרשם פלילי לכל מי שההליכים הפליליים נגדו הסתיימו בבית המשפט לאחר הגשת כתב אישום. הרישום המשטרתי הוא מאגר מידע שבו רישומים של המשטרה שכולל תיקי חקירה פתוחים שטרם הוחלט בהם או תיקים סגורים שלא הוגשו בגינם כתב אישום אבל נסגרו בפרקליטות מסיבות שונות, או תיקים שעדיין נידונים בבית המשפט וטרם הוכרעו. מחיקת רישום משטרתי מתייחסת לסוג המאגר השני שהוא מטבע הדברים מורכב יותר בגלל אופיו.
השלכות הרישום המשטרתי ואי מחיקתו
כאשר תלוי ועומד נגדכם רישום משטרתי כל אדם למעשה יכול לבדוק זאת ולראות מה כתוב עליכם ללא הסכמתכם וללא ידיעתכם, מגורמים רשמיים של גופי מדינה ועד צה”ל והפרקליטות. המציאות מלמדת שמידע כזה מגיע בלי בעיות מיוחדות לגורמים לא רצויים. זה עלול להשליך על מקורות הפרנסה שלכם אם אתם עובדים במקום שבו אסור שיהיה לכם רישום כזה או מעורבות פלילית, גם אם טרם הוכרעה בבית המשפט. כל חקירה שנפתחת גורמת לבדיקת העבר שלכם במאגר הרישום המשטרתי והכל מופיע שם ומשפיע על יחס החוקרים אליכם. מחיקת רישום משטרתי הוא אם כך אינטרס עליון בשבילכם גם אם אתם אנשים נורמטיביים, ובמיוחד אם החלטתם לפתוח דף חדש בחייכם.
מתי לבקש מחיקת רישום משטרתי?
אם אתם רוצים להגיש בקשה לעבוד במקום מסוים שמחייב בדיקת עבר פלילי ואין לכם כזה כי התיק שלכם נסגר ואתם רוצים לקבל רישיון לעסוק במקצוע שמחייב עבר נקי, ברור כי רצוי לבקש את מחיקת הרישום המשטרתי שלכם, במיוחד אם התיק נסגר מחוסר אשמה או מחוסר עניים לציבור, או אם לא נמצאו נגדכם ראיות לחשדות שהועלו נגדכם והרישום המשטרתי ממשיך להכביד ולהכתים את שמכם הטוב. כשאתם חפים מפשע אבל התיק נסגר בגלל חוסר ראיות מספיקות עליכם לפעול לטיהור שמכם משום שאחרת הרישום נותר במאגר המידע המשטרתי ומטיל ספק בחפותכם.
כיצד מוחקים רישום?
יש הבדל בין מחיקת רישום של תיקים פתוחים או סגורים. רישום אוטומטי של תיק סגור בעבירות שאינן מסוג פשע נמחק אוטומטית אחרי שבע שנים אלא אם כן יוחלט במשטרה אחרת. יש עוד עבירות שאפשר למחוק אוטומטית אבל במשטרה לא נוטים לעשות זאת ולכן עומדות בפני האזרח שלוש אפשרויות להגיש בקשה למחיקת הרישום המשטרתי, על ידי פנייה מנומקת בכתב לדרגים שונים במשטרה. רצוי לקבל ייעוץ משפטי לפני שעושים זאת כדי להבטיח מחיקת רישום משטרתי בהצלחה.