ענייני צוואה וירושה הם עניינים לא פשוטים. לאחר שאדם הולך לעולמו ומותיר אחריו רכוש, השאלה העולה על הפרק היא כיצד לחלק את רכושו בין יורשיו. במידה והאדם השאיר צוואה חוקית, הרי שרכושו יתחלק בהתאם לרצון אותו הביע באותה צוואה. במידה ואדם לא השאיר צוואה, הירושה שלו תחולק בהתאם לדיני הירושה בין יורשיו החוקיים. כך או כך, מדובר על הליך בירוקרטי שיש לבצע בצורה נכונה שלב אחר שלב.
רשם צוואות – מה תפקידו?
הרשם לענייני ירושות המוגדר גם רשם צוואות, מהווה מחלקה במשרד המשפטים שהיא גוף רשמי הפועל מול בית המשפט לענייני משפחה. בידי הרשם המדובר יש סמכויות ותפקידים שונים אשר קשורים לתחום הירושות. קיימות מספר לשכות רשם אשר פזורות ברחבי הארץ ומפוקחות על ידי משרדי הלשכה הארציים בירושלים. חשוב לדעת כי המידע האצור בלשכות רשם הירושות הינו ממוחשב ומרושת בין סניפי הלשכות וכל אגם שמעוניין יכול לפנות למאגר המדובר. התפקיד העיקרי של רשם הצוואות והירושות הוא להכריז על יורשים. כמו כן, ניתן להפקיד בידיו צוואות בטרם פטירה. עיקר הפעילות שלו למעשה מתמקדת בהוצאת צו ירושה על פי חוק הירושה ובהוצאת צו קיום צוואה במידה שאדם שנפטר הותיר צוואה אחריו.
תפקידים נוספים של רשם צוואות וירושות הם: בחינת התנגדות לצו ירושה, פרסום הודות בציבור אודות צווי ירושה וצוואה, טיפול במקרים של התנגדות לצו ירושה ועוד. הסמכויות של רשם צוואות וירושות הן: הוצאת צווי ירושה, תיקון טעויות סופר בצוואה, ביטול של צווי ירושה או צוואה בהתאם להוראות בית המשפט, העברת בקשות לצווי ירושה או התנגדות לצו ירושה לטיפולו של בית המשפט לענייני משפחה, הפקדת צוואות בעל פה על ידי מתן תצהיר בכתב של עדי הצוואה, מינוי מנהל עיזבון בהתאם לרצון ולהסכמה של כל הנוגעים בדבר, קביעת מותו של אדם גם אם אין תעודת פטירה ועוד.
כיצד מפקידים וממשים צוואות?
הפקדת צוואה ברשם הצוואות והירושות מותרת רק לבעל הצוואה. עליו להפקידה במו ידיו בלשכת הרשם לענייני ירושה ולשלם אגרה. התוכנית של הצוואה המופקדת בידי הרשם הינם חסויים ומלבד המצווה אין לאף אדם לעיין בתוכן הצוואה עד לאחר פטירתו של האדם.
כדי לקבל צו ירושה מרשם הירושות יש לבצע פנייה מסודרת באמצעות טופס ייעודי שניתן להורדה מהאתר של משרד המשפטים. בטופס המדובר יש למלא את פרטי מגיש הבקשה או עורך הדין המייצג אותו ואת פרטי המנוח, כולל תעודת זהות, מקום המגורים האחרון ומועד הפטירה. מעבר לכך יש לציין את כל הפרטים הנוגעים ליורשים אחרים, לזיקה שלהם למנוח וכן לצרף העתקי הודעות שנשלחו להם בדבר הגשת הבקשה לרשם. חשוב להדגיש כי מילוי לא תקין או נאות של הפרטים עלול להוביל לסיבוכים ולהתארכות הטיפול ועל כן, כדאי להיעזר בשירותיו של עורך דין בקיא בתחום. לאחר הגשת הטופס, יבצע הרשם מספר בדיקות ראשוניות ויפרסם בעיתונים הודעה אשר מכריזה כי הוגשה בקשה בעניין עזבונו של המנוח כדי שכל אדם שרואה את עצמו בעל עניין בירושה יוכל להתנגד להוצאת הצו.
בקשת צו קיום צוואה דומה במהותי לבקשת צו ירושה כאשר ההבדל המרכזי טמון בכך שיש למלא טופס ייעודי אחר. יש לציין אם הצוואה הופקדה בעבר בלשכות הרשם ולצרף עותק מקורי שלה.