נהיגה תחת השפעת אלכוהול היא בין הסיבות העיקריות לתאונות דרכים בארץ ובעולם. הנה למשל כמה סיכונים שמלווים צריכת אלכוהול בסמוך לנהיגה:
א. האטה של פעילות מערכת העצבים – אלכוהול הוא חומר פסיכו-אקטיבי נפוץ אבל השפעתו העיקרית היא האטה של פעילות מערכת העצבים המרכזית והמוח. הסיכון הוא מפני פגיעה בתפקודי הנהיגה ועיכוב תגובות. האלכוהול משפיע על נהגים ממנת המשקה הראשונה והסיכוי מעורבות בתאונות דרכים עולה בגללו בפי 5.
ב. קבלת החלטות במצבי לחץ – עוד סיכון של נהיגה תחת השפעת אלכוהול נובע מהאופן שבו הוא משפיע על תהליך קבלת ההחלטות במצבי לחץ. כידוע לכל נהג, שליטה ברכב מחייבת התייחסות לעשרות פרמטרים בעת ובעונה אחת. הסכנה בשתיית אלכוהול היא מפגיעה בראייה, ביכולת לבצע מספר פעולות בו זמנית ומהגברת הביטחון העצמי עד לכדי קבלת החלטות מוטעית.
ג. מעבר על החוק – החוק אוסר לחלוטין על נהיגה תחת השפעת אלכוהול. אדם נחשב שיכור על פי החוק במידה וריכוז האלכוהול בגופו עולה על 50 מיליגרם ב-100 מיליליטר דם, או על 240 מיקרוגרם בליטר אוויר נשוף. לנהגים צעירים, חדשים ונהגים מקצועיים יש פרמטרים אחרים ומחמירים יותר בכל הנוגע לאחוז האלכוהול בדם בגוף. המשמעות היא שמלבד הסיכון הבטיחותי, נהיגה תחת אותה השפעה גורמת למעבר על החוק ועלולה לגרור העמדה לדין.
איך מונעים את הסיכונים?
הדרך הטובה ביותר למנוע את הסיכונים היא כמובן להימנע משתיית אלכוהול. אפשר להגדיר חבר שלא שותה ונוהג במידה ויוצאים לאירוע חברתי, או לוותר על אלכוהול לטובת שתיית משקאות אחרים. מי שמבין את הסיכונים שמלווים את הנהיגה מחליט לעיתים קרובות לוותר על הרכב הפרטי לטובת תחבורה ציבורית. כיום יש פתרונות תחבורה ציבורית עד השעות הקטנות של הלילה, והם ללא ספק עוזרים למזער את הסיכונים הקיימים.
בסופו של דבר, אין סיבה להמר על החיים ולתת לאלכוהול לשלוט בחוויית הנהיגה. חשוב לזכור כל הזמן את הסיכונים של נהיגה תחת השפעת אלכוהול ולבצע את ההתאמות הנדרשות. אלו התאמות שרלוונטיות בכל גיל וגם לנהגים מנוסים.