אמנם אנחנו חיים בעידן שמתאפיין בדינמיות רבה, אבל פיטורים הם תמיד חוויה לא פשוטה. גם כשהעובד מרגיש בעצמו שמיצה את מקום העבודה הנוכחי, וגם אם הוא בוטח ביכולתו למצוא תעסוקה חדשה ומתגמלת (ולמעשה אפילו אם כבר מצא כזו) – החוויה הרגשית היא של דחייה ולכן היא שלילית. על-מנת לא להוסיף פגיעה כלכלית חשוב מאוד להיעזר בשירותיו של עורך דין לענייני עבודה, ורצוי כמובן איש מקצוע מנוסה ובקיא.
באילו מקרים ישנה זכאות לפיצויים?
החוק בישראל מחייב את המעסיקים לשלם פיצויי פיטורין לכל מי שעבד עבורם למעלה משנה, במתכונת של יחסי עובד-מעביד (ולא פרילנסר למשל). אם המעסיק מסרב לשלם את הפיצוי הקבוע בחוק (פירוט בהמשך), עו”ד מומחה לדיני עבודה יסייע לכם לקבל את המגיע לכם ובמקרה שהסוגייה תגיע לבית משפט גם פיצוי על הלנת הפיצויים.
בנוסף ישנם מקרים שבהם גם אם העובד התפטר ולא פוטר בכל זאת הוא זכאי לפיצויים. זהו מצב שמוגדר כ”התפטרות בדין מפוטר”, והוא כולל בין השאר מקרים של מצב רפואי שמחייב את עזיבת מקום העבודה הנוכחי, מעבר דירה (בנסיבות מסוימות), הרעת תנאים ממשית, כשנוצר צורך לטפל בילד לאחר לידה ועוד. מאחר שההגדרות לא תמיד חד-משמעיות ויש מקום לפרשנות, כדאי להתייעץ עם עו”ד מומחה לדיני עבודה עוד לפני שאתם מתפטרים.
כיצד נקבע גובה הפיצויים?
כשנוצר צורך לערב עורך דין לענייני עבודה, איש המקצוע גם יוודא מן הסתם שקיבלתם את מלוא הסכום המגיע לכם.
עבור עובדים במשכורת קבועה, הסכום הוא המשכורת האחרונה במלואה כפול הוותק (בשנים). כשעובדים על בסיס עמלות בנוסף לשכר, יחושב ממוצע העמלות ב-12 חודשי העבודה האחרונים ועליו יתווסף שכר הבסיס האחרון. גם לעובדים בשכר שעתי או יומי יחושב ממוצע של השנה האחרונה, ועוד כדאי לדעת ששינויים חריגים זמן קצר לפני הפיטורים לא יילקחו בחשבון.
איך עורך דין לענייני עבודה מבטיח את הזכויות שלכם?
פיטורין עלולים להוביל לאי ודאות כלכלית, ולכן החוק קבע שאת הפיצויים על המעסיק לשלם תוך 15 ימים ממועד סיום העסקת העובד. עורך דין לענייני עבודה יוודא כמובן גם קיום סעיף זה בחוק, כך שתוכלו לצאת לדרך החדשה עם סכום כסף מתאים. במקרה של עיכוב, החוק מטיל ריבית חריגה של 20% לחודש אם העיכוב הוא של יותר מ-30 ימים – וגם כדי לקבל פיצוי זה כדאי לשכור את שירותיו של עו”ד לדיני עבודה.