מקרים רבים בישראל עונים על ההגדרה של רשלנות רפואית, לפחות לכאורה. הסיבה היא שגם אם חושבים שיש “קייס” להגשת תביעה בסכום גבוה, עלולים לגלות כי לא מעט מכשולים עומדים. זה לא פשוט להוכיח את עצם הרשלנות הרפואית, כאשר תמיד יש צורך לרדת לפרטים הקטנים ביותר של המקרה. רק באמצעות עורך דין רשלנות רפואית בעל ניסיון רב שנים בתחום ניתן להגדיל את סיכויי ההצלחה.
ראשית: ההגדרה של רשלנות רפואית
כדי שלתביעת רשלנות רפואית יהיו סיכויים להתקבל, צריכים להתקיים שלושה תנאים. הראשון הוא שישנה אכן התנהלות רשלנית או לא מקצועית של הגורם הרפואי המאבחן או המטפל, החורגת מהמבחן ה”סביר”. שימו לב שבנקודה הזו יכול להיכנס לתמונה גם כשל בהתנהלות מול המטופל, למשל אי הצגת הסיכונים. לאחר מכן צריך להוכיח את גובה הנזק שנגרם, הן רפואית והן כלכלית. השלב השלישי והמורכב לא פחות הוא להראות שישנו קשר ישיר של סיבה ותוצאה בין ההתנהלות הרשלנית לבין הנזק שנגרם, ללא משתנים מתערבים.
כך עורך הדין יכול להיכנס לתמונה
כפי שחלק מכם בוודאי הסיקו, ההליך הדרוש לצורך הגשת תביעה בגין רשלנות רפואית אינו פשוט. צריך להבין כאן את נסיבות המקרה הספציפיות, לנתח את התנהגות הגורם הרפואי וגם לאמוד את הנזק, אומדן שהוא לא חד משמעי (האומדן מתחשב למשל בפגיעה ביכולת התפקוד או בהוצאות עבור הטיפולים). בנוסף לכך לגורמים הרפואיים הפועלים במדינת ישראל יש סוללה מרשימה של עורכי דין – בצדק גמור מבחינתם – שיקשו עוד יותר על הגשת התביעה ושיקטינו את סיכויי ההצלחה שלה.
בהמשך לכך התביעה חייבת להיות מגובשת היטב, עם התייחסות לכל טיעון נגד וגם הגיונית מבחינת הסכומים הרלוונטיים. בתי המשפט בישראל לא בהכרח מגלים סלחנות כלפי אנשים התובעים את הגורם הרפואי בסכום הגבוה פי ארבעה או חמישה מהנזק המשוער שנגרם להם בפועל.
עם עורך דין רשלנות רפואית התהליך הופך להיות פשוט פי כמה. הוא מחזיק פעמים רבות בקשרים מול גורמים המעניקים סיוע בבניית התיק המשפטי, למשל רופאים המומחים באותו תחום רפואי: יש הבדל עצום בין ניתוחים לאבחונים, או בין רפואת עיניים לרפואת שיניים. עורך הדין בקיא בהמשך לכך בכל הסעיפים הקטנים של דיני הנזיקין והתקנונים הרפואיים בישראל, שהיכרות עמם משפרת בצורה משמעותית את הסיכויים לצאת מהתביעה כשידו של האדם הנפגע על העליונה. בנוסף לכך עורך הדין יכול להכיר את התקדימים המשפטיים שבתחום הזה מקבלים חשיבות מכרעת.